Sör mint befektetés

Nemrég olvastam egy cikket, amit a Solar Capital osztott meg a nagyközönséggel, hogy a válság ellenére a sörgyárak részvényei elég szép profitot termelnek. Mivel egy vérbeli sörfan nem csak issza, hanem olvassa is a sörpiacra vonatkozó híreket, előrejelzéseket, így lelkiismeret furdalás nélkül teszem közzé az alábbi elemzést.

sörmintbefektetés.jpg

Előreláthatólag, a következő cégek tudják majd a piaci részesedéseiket növelni a fejlett mind pedig a fejlődő piacokon.

Annheuser Bush:

A többek között a Budweiser sör előállítójának részvényei 2009 óta több mint duplázódtak. A cég nem rég vásárolt 50 százalék feletti részesedést a dél amerikai Modelo sörfőzdében aminek a nevéhez fűződik a Magyarországon is kedvelt Corona/Coronita sör. A cég kifejezetten széles termékskáláját szinte az egész világon megtalálhatjuk, így e cég a kockázatkerülőbb befektetőknek tökéletes befektetést biztosít.

Diageo:

Több népszerű likőr köztük a Baileys, a Smirnoff vagy a Johnnie Walker gyártója. Hozzájuk tartozik ugyanakkor az Angliában igen kedvelt Guiness sör is. A cég az elmúlt években jelentősen tudta növelni ázsiai értékesítését, melynek következtében a részvények ára az elmúlt három évben megháromszorozódott. A már évek óta 2 százalék feletti osztalék és a továbbra is kiemelkedően magas egy részvényre jutó eredmény a jelentős emelkedés ellenére továbbra is vonzóvá teszi e céget a befektetők körében.

Boston Beer:

Az amerikai befektetők leginkább keresett cége. A Boston Beer részvényeinek ára a 2009-es szintek hatszorosán mozog, mely talán nem is olyan meglepő miután az elmúlt években szinte minden alkalommal felülteljesítette a várakozásokat s a világpiacon az egyik legnagyobb mértékben tudta növelni piaci részesedését. Bár a 24-es P/E rátájával jelenleg kicsit túlértékeltnek tűnhet, a bevéltelek várható növekedésével egy esetleges visszaesésénél e cég részvénye továbbra is jó befektetésnek bizonyulhat.